Gangmaken in leegstand

Startende en sociale ondernemers konden elkaar niet vinden in Leiden.  Een hotspot waar de creatieve en ondernemende  scene met elkaar in contact kan komen was er gewoon niet in 2011. Er leeft een grote behoefte aan een fysieke ontmoetingsruimte. Daarom besloten een aantal ondernemende mensen  om (kantoor-) leegstand tijdelijk een zinvolle invulling te geven en binnen no-time ontstond er een broedplek van creativiteit  in een leegstaande unit in de Nieuwe Energie.

‘Reuring in (ruil voor) ruimte’

Binnen één maand werd de Gangmakerij opgericht, toen nog een los samenwerkingsverband van een groep enthousiaste mensen die meer willen bereiken in het leven dan alleen je eigen brood verdienen, maar die met hun talent daadwerkelijk iets (willen) toevoegen aan de stad en maatschappij.

Dit heeft als bijeffect dat door het optimaal gebruiken van overbodige ruimte er meer ‘reuring’ komt in de omgeving. Deze ‘reuring’ zorgt ervoor dat de potentie van het pand wordt teruggevonden. Dit kan ertoe leiden dat het pand in afzienbare tijd een nieuwe bestemming, huurder of eigenaar krijgt, ook ontstaat er meer bedrijvigheid wat weer goed is voor de lokale economie!

Win-win-win dus voor zowel Gangmakers, pandeigenaren en de stadsgemeente.

Op de lange termijn zit de Gangmakerij….overal! Want we zijn namelijk continue opzoek naar nieuwe kansen en uitdagingen. Hoe leger de ruimte, hoe groter onze invulling! We willen zoveel mogelijk leegstand benutten en reizen dus van pand naar pand. Op den duur kunnen we ook op meerdere plekken tegelijk reuring brengen en versterken we dus in verschillende steden de lokale economie.

Gangmaken zorgt voor:
* De locatie op de kaart zetten bij de ondernemers, studenten en creatieven.
* Mensen verbinden door diversen evenementen, meetings en workshops.
* De locatie voorzien van een energieke spirit met het gevoel: “Daar gebeurt het”

We bewegen, verbinden en stimuleren!

Hoe werkt het Gangmaken?

We beginnen vanuit de wensen van de eigenaar om van onbenutte ruimte iets moois te maken, dat kan leegstand zijn, maar ook een deel van een kantoor of openbare ruimte waar nog ‘niks gebeurt’.  We willen juist op die plakken gangmaken waar mensen geen beeld of zelfs een ronduit negatief beeld bij hebben. In de Nieuwe Energie is dat namelijk gelukt en het mooie is: het kostte Portaal helemaal niks, wij zorgen voor onze eigen inkomsten, PR, netwerk, etc.

Enige wat we nodig hebben is ruimte en een maatschappelijke bewuste vraag van de eigenaar. Portaal benaderde ons met de vraag: reuring in ruil voor ruimte en verder geen enkele voorwaarde wat betreft planning van onze activiteiten en gebruik van de ruimte. We kregen volledige carte blanche en vertrouwen in onze gangmakende krachten. Dit is uiteindelijk een zeer vruchtbare methode gebleken. Wat overigens geen herhaalrecept is: elke locatie heeft zijn eigen karakter, behoeftes en publiek. We beginnen een Gangmakend Traject namelijk altijd met een periode van een ludiek buurtonderzoek.

Kennismaken met een stukje taart.

In dit geval hebben we de hele maand taart gegeten met het doelpubliek om te achterhalen wat de behoeftes en wensen zijn qua invulling van de ruimte. Ook worden ondernemende mensen aangetrokken die de uiteindelijke ruimte daadwerkelijk invulling gaan geven.

 De Gangmakers hebben daarna 5 maanden ‘gang gemaakt’ in Unit 14 (maart t/m juli 2012), toen nog bekend als de Turbine, van bedrijfsverzamelgebouw de Nieuwe Energie. De bedoeling van de Turbine was als flexwerkplek te dienen voor ZZP-ers. Na een hoop mooie plannen maar tegenvallende uitvoering heeft de locatie een aantal jaar leeggestaan. Binnen vier maanden nadat de Gangmakerij zijn thuis had gevonden in de Unit, heeft het ervoor gezorgd dat ruimte en pand meer in de bekendheid kwamen. Dit heeft ertoe geleidt dat niet alleen Unit 14, maar ook Unit 15 is verhuurd aan nieuwe huurders. Hiermee heeft de Gangmakerij zijn waarde en visie bewezen. Portaal was zeer tevreden over onze aanwezigheid in haar bedrijvenverzamelgebouw: we zorgen voor meer publiek en activiteiten in het gebouw, wat ten goede komt aan alle ondernemers en bedrijven in het pand, zoals het ROC-restaurant en zaalverhuur.

Brainstormsessie in Nieuwe Energie

 Je vindt ons waar leegstand is en als je leegstand vindt zonder Gangmakerij weet je ons te vinden!