Inktvisjes&Haakcafe bij Gangmakerij Teylingen

SASSENHEIM – Kyoung Manshanden en Brenda van der Oord van het Haak- en breicafé Molenmeisjes van de Gangmakerij Teylingen begonnen in februari met een uniek project. Het haken van inktvisjes voor prematuren. Van gehaakte inktvis tot couveuse; het verhaal van de Molenmeisjes.

Door Lili-Anne de Jongh

‘In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje’, aldus van der Oord. ‘Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok. De ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. Wij vonden dit zo bijzonder dat we toen met de Molenmeisjes zijn gestart in Molen van Speelman. Ook gezien mijn ervaring met mijn eigen kindje ervaar ik hoe belangrijk stressreductie is en zeker bij de start van een nieuw leven’.

Stress
Dit wordt ook beaamd door specialisten op het gebied van verzorging van prematuren. ‘Te vroeg geboren kinderen liggen in een couveuse, maar de kinderen missen daardoor de warmte en geborgenheid van de baarmoeder en ervaren regelmatig stress door de onderzoeken die ze moeten ondergaan, maar ook door sondes en infusen. Iets vasthouden biedt troost. Het is echter niet makkelijk om iets te vinden wat voor de kinderen echt prettig is om vast te houden’.

Tentakels
Het is echter niet makkelijk om iets te vinden wat voor de kinderen echt prettig is om vast te houden’, aldus Lindhout en Den Besten-De Waal. ‘De tentakels van de inktvisjes lijken een beetje op de navelstreng en zijn makkelijk te pakken door de kinderen. Dit maakt de kinderen rustiger en het voorkomt dat ze andere draadjes vastpakken en onbedoeld een infuus of maagsonde verwijderen.’ Inktvisjes worden nu op meerdere plekken in Scandinavië, Nederland en België gemaakt volgens strikte richtlijnen. ‘Dit betekent dat er gelet moet worden op bepaald garen, de lengte van de tentakels, maatvoering en vulling’, aldus Van der Oord. ‘Elk ziekenhuis die de inktvisjes afneemt heeft een ambassadeur en deze controleert en wast de inktvisjes voordat diegene het bij de afdeling neonatologie brengt. Mensen mogen ook dus niet zomaar direct inktvisjes naar het ziekenhuis opsturen. Zo blijft de veiligheid van de kinderen gewaarborgd. Alles wordt belangeloos en voor het goede doel gedaan. Het is zo mooi om te zien dat kinderen er echt baat bij hebben en dat haken en breien ook nog eens iets kan bijdrage aan het welzijn van anderen.’

Molenmeisjes
Op dit moment zijn er diverse vrijwilligers nodig om de Molenmeisjes tot een groot succes te maken. Mocht men geïnteresseerd zijn in het maken van inktvisjes, dan kunnen zij contact opnemen met de Molenmeisjes.
www.gangmakerij.nl/teylingen/WP_007758