Waar we zaten

De  Gangmakerij is ontstaan als beweging op 1  maart 2012 vanuit een groep mensen die behoefte hadden aan meer  beweging, inspiratie en creativiteit  in hun omgeving.

Vijf Leidse idealisten/starters  kwamen elkaar tegen tijdens een Creatieve Denktank in november 2011 en zijn begonnen door zichzelf ‘Gangmakers’ te noemen: een persoon die zorgt voor meer actie! We begonnen direct met het organiseren van guerilla-koffiemomenten. We gingen gewoon ergens zitten, bijvoorbeeld de kantine van de Nieuwe Energie, zette een bordje neer ‘Knopje Knoffie’ (een verbastering van Open Coffee, want die bestond al in Leiden) en iedereen was welkom voor een knopje kennismaking!

openkoffie

Tijdens deze koffie-ochtend leerden we veel mensen kennen en iedereen was ervan overtuigd: er is een plek nodig voor meer beweging en inspiratie. Op deze manier groeide het enthousiasme voor het opzetten van iets nieuws in Leiden.

Na een bruisende Creatieve Denktank in november 2011  kwam unaniem naar voren dat  wij, creatievelingen en ondernemers, een ontmoetingsruimte nodig hebben om elkaar te zien, te werken en te spelen.

Op dat moment was er namelijk helemaal niks in Leiden wat die functie kon hebben: de co-workcompany was net failliet, de Turbine was geflopt, de units in de Nieuwe Energie zijn te duur en een café waar je echt lekker kan flexwerken was er niet.

 Wat er wel was, was heel veel leegstand! Twee vliegen in 1 klap, laten we leegstand gaan aanpakken om daar een ontmoetingsruimte te creëren!

 

We begonnen met een leuke deal met Unit 2, Erik Went runt een flexplek voor communicado’s en stelde elke vrijdag een paar  tafels beschikbaar voor starters om te werken en kennis te maken met ervaren zzp’ers. Een paar Gangmakers heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt!

De Gangmakers zijn intussen gaan zoeken naar een eigen leegstaande ruimte en we hebben contact gezicht met de directeur van Portaal. Binnen korte tijd heeft hij ons een leegstaande ruimte aangeboden in de Nieuwe Energie, een bedrijfverzamelgebouw in een oude textielfabriek.

In de Turbine hebben wij 5 maanden ganggemaakt: iedereen was welkom, we organiseerden activiteiten, workshops en de eerste waarmaakdag. Verder was iedereen welkom om te doen waar hij zin in had: de ultieme speeltuin voor creatieve volwassenen!

leegstand

 

Dat werkte als een magneet voor mensen: op de opening van de Gangmakerij  op 6 april 2012 kwamen meer dan 80 mensen kijken en viavia kregen we steeds meer bekendheid, zodoende ontstond er een team dat zich dagelijks met de Gangmakerij bezig hield: hosten, flexwerken, spelen, sleetjerijden en koffiedrinken.

Sindsdien organiseren activiteiten, events, waarmaakdagen, workshops, lezingen en inspireren we onszelf en de mensen om ons heen om van dromen naar doen te gaan.

1pagerGM

 

 

Afgeronde projecten

Gangmakerij#1

2012> Nieuwe Energie (de Turbine) op de 1e etage.

In de Turbine hebben wij 5 maanden ganggemaakt: iedereen was welkom, we organiseerden activiteiten, workshops en de eerste waarmaakdag. Verder was iedereen welkom om te doen waar hij zin in had: de ultieme speeltuin voor creatieve volwassenen! Daarna is de ruimte verhuurd, en ook de ruimte tegenover. 

Gangmakerij#2

2012/2013 > Flexplekken Framboos

Om goede initiatieven onderdak te bieden, verhuurt de Stichting Werk en Onderneming (SWO) kantoorunits en ruimten voor ambachtelijke bedrijven aan startende en doorstartende ondernemers. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Leiden.

fridaylunch

Stichting Werk en Onderneming heeft ook gebruik gemaakt van onze gangmakende diensten. Zij hebben in 2012 een nieuwe flexwerkruimte in leven geroepen in een van hun panden aan de Frambozenstraat. Wij zijn gevraagd om als testgroep en gangmakers als eerste de lege dansvloer op te gaan en te zorgen voor een reuring in ruil voor ruimte. Tot december 2012 beheerde de Gangmakerij de flexwerkruimte, coachruimte, vergaderruimte, lunchkamer en lounge. We hebben daar samen met SWO verschillende activiteiten georganiseerd zoals de waarmaakdag en de feestelijke opening. De gangmakers mochten gebruik maken van alle faciliteiten. In ruil zorgden de gangmakers voor de ruimte. Bijvoorbeeld als host die verantwoordelijk was voor de ruimtes, reserveringen, de huisregels in acht neemt en vooral zorgt voor een gastvrije sfeer, waarin iedereen zich thuisvoelt en lekker aan het werk kan gaan!

 

De verbouwing is nu zo goed als afgerond en er is supersnelle wifi, koffie, keuken en genoeg ruimte om te werken. De flexruimte draait nu op volle touren, via de  site kan je daar elke werkdag een gratis flexwerkplek, reserveren.

http://www.werkenonderneming.nl/

Facebook pagina

Gangmakerij#3

2013 > Winkelpand Janvossensteeg

Een leeg winkelpand in hartje centrum Leiden, we hebben er een aantal maanden gezeten en oa een doehetnietzelf avond georganiseerd.

Gangmakerij#4

2014 > Molen van Speelman

Laten we een leegstaande molen aan de buurt geven, opdat de buurtbewoners daar elkaar kunnen ontmoeten. De gangmakers zorgden voor reuring! Tegenwoordig maken de Molenmeisjes er gang met gezellige haak en brei activiteiten. Check hun FB-pagina. 

Gangmakerij#5

2014 > Winkelcentrum Stevensbloem

Culturele programmering in winkelcentrum Stevensbloem – dat willen cultuurmakelaar Leiden, de winkeliersvereniging Stevenshof en Wijken voor kunst gezamenlijk realiseren in 2013.
Het winkelcentrum in de Stevenshof wacht al lang op renovatie. Onduidelijk is wanneer deze zal starten. Hierdoor dreigt de lokatie in een negatieve spiraal te belanden. Via culturele programmering vanuit een winkelpand hopen betrokken partijen op een positieve manier tegenwicht te bieden.
Cultureel kapitaal
In de Stevensbloem komt zo een soort pop-up store van en voor de wijk, die zichtbaar aanwezig is. Als werkplaats en winkel moet de locatie een podium bieden aan het culturele kapitaal uit de wijk – in een mix met andere (Leidse) culturele initiatieven. De programmering richt zich vooralsnog op 2013, maar kan mogelijk langer worden voortgezet als daar voldoende draagvlak en middelen voor zijn.Vervolg op Smaakmakers
Nadat de winkeliersvereniging bij de cultuurmakelaar aan de bel trok, hebben zij in samenwerking met Wijken voor kunst dit plan ontwikkeld. Wijken voor kunst heeft in 2011 vanuit het winkelcentrum de Stevensbloem het project Smaakmakers in de Stevenshof georganiseerd en ziet in dit project goede kansen om die eerste impuls nu een vervolg te geven.
Plan ontwikkelen
Aan Kunstcollectief Morslevend, Peen en Ui en de Gangmakerij is gevraagd een plan te ontwikkelen. Begin januari hebben zij dit gepresenteerd aan de initiatiefnemers en een vertegenwoordiging van bewoners en de gemeente Leiden. Aan Morslevend is de hoofdopdracht gegeven, en gevraagd ook samen te werken met Gangmakerij En peen en ui.
Gangmaken in de Stevensbloem!
Een aantal gangmakers hebben een leegstande winkel in het winkelcentrum betrokken, de ruimte wordt gebruikt voor een maatschapplijk jongerenproject van studio Moio en voor gangmakende activiteiten. We zijn elke dag open, kom gerust een keer langs!
Adres: Stevensbloem 163
route-gangmakerij

 

 

 

 

 

 

 

 

Gangmakerij#6

Op 15 mei 2015 gangmakend project gestart voor 12 maanden gangmaken in Kanaalpark, tot 15 mei 2016 hebben we een leegstaand kantoorpand van 3200m2 ganggemaakt. Bekijk hier een terugblik op dit project.

situatie(1)